printlogo


با رأی نمایندگان مجلس چشم انتظاری 10 ساله به پایان رسید
تصویب لایحه رتبه‌بندی معلمان
مجلس یازدهم در جلسه علنی روز گذشته خود با تصویب لایحه رتبه‌بندی معلمان به یک دهه چشم انتظاری معلمان پایان داد. بر این اساس رتبه بندی معلمان از تاریخ ۳۱ شهریور سال ۱۴۰۰ با رقم ۱۲هزارو500 میلیارد تومان اجرا شده و مقرر شده در سال آینده هم نظام رتبه‌بندی معلمان با اعتبار ۲۵ هزار میلیارد تومان اجرا شود.حدود یک ماه پیش سه ماده از این لایحه در مجلس به تصویب رسید، اما به دلیل برخی اختلاف نظرهای دولت و مجلس در مورد بار مالی رتبه بندی معلمان، لایحه به کمیسیون آموزش بازگشت. در جلسه روز گذشته بررسی پنج ماده باقیمانده از این لایحه در دستور کار صحن علنی مجلس قرار گرفت. محمدباقر قالیباف در جریان بررسی این لایحه تأکید کرد: هدف ما از رتبه‌بندی معلمان ارتقای جایگاه و منزلت آنان در آموزش و جامعه اسلامی است.

تعیین امتیازات مبنای رتبه‌بندی
بر اساس ماده 4 این لایحه، فرایند رتبه‌بندی برای همه معلمان بر مبنای امتیازات ناشی از دوره‌های ضمن خدمت، سنوات تحصیلی در دانشگاه فرهنگیان و تربیت دبیر و شهید رجایی، شایستگی‌های عمومی، تخصصی و حرفه ای، عملکرد رقابتی، دانش تخصصی- تربیتی، پژوهشی، خلاقیت و نوآوری، سنوات تجربه معلمی، سوابق مدیریتی در آموزش و پرورش، آخرین مدرک تحصیلی و کسب امتیازات لازم در نظام رتبه بندی معلمان در یکی از رتبه‌های ماده (3) این قانون و مطابق آیین نامه اجرایی این قانون، حداکثر تا پایان سال 1400 انجام می شود.

میزان افزایش حقوق فرهنگیان 
در ماده 6 لایحه آمده است: در اجرای بند (۶) سیاست‌های کلی نظام اداری ابلاغی رهبر معظم انقلاب و تبصره (۳) ماده (۲۹) قانون برنامه پنج‌ساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، حقوق و مزایای معلمان پس از اعمال رتبه‌های مندرج در ماده (۳) این قانون، به شکل زیر است:
1- برای معلمان با رتبه آموزشیار معلم 10 درصد، مربی معلم 15درصد؛ علاوه بر افزایش رتبه قبلی، استادیار معلم 12 درصد؛ علاوه بر افزایش رتبه‌های قبلی، دانشیار معلم 10 درصد؛ علاوه بر افزایش رتبه‌های قبلی و استاد معلم 5 درصد؛ علاوه بر افزایش رتبه‌های قبلی، به مجموع حقوق، مزایا و فوق العاده‌های مستمر و ارقام مندرج در احکام کارگزینی معلمان، افزوده می‌شود.
2- پس از اعمال بند (۱) این ماده، چنانچه حقوق و فوق العاده‌های هریک از معلمان از 80 ‌درصد مجموع حقوق و فوق العاده‌های هیئت علمی مربی پایه یک دانشگاه تهران، کمتر باشد، مابه التفاوت تا سقف مذکور تحت عنوان «تفاوت تطبیق» در احکام کارگزینی آنان درج خواهد شد.
تبصره - افزایش پرداختی ناشی از اجرای این قانون، از تاریخ
 ۳۱/ ۶/ ۱۴۰۰ در سقف 125هزار میلیارد ریال پرداخت می شود و از ابتدای سال ۱۴۰۱ منوط به پیش‌بینی بار مالی در قوانین بودجه سنواتی، به صورت کامل اعمال خواهد شد. لایحه نظام رتبه‌بندی معلمان، پس از طی مراحل قانونی در شورای نگهبان، به قانون تبدیل خواهد شد.

جزئیات طرح 
اما عضو کمیسیون آموزش مجلس با اشاره به جزئیات طرح رتبه‌بندی معلمان گفت: تصویب این طرح کار بزرگی بود که پس از ۱۰ سال انجام شد. با این اتفاق که با همراهی دولت صورت گرفت، اتفاقی تاریخی رخ داد.  محمدمهدی زاهدی در گفت‌وگو با تسنیم در این باره اظهار کرد: یکی از محورهای مهم این طرح تقسیم‌بندی معلمان بر پنج رتبه آموزشیار معلم، مربی معلم، استادیار معلم، دانشجویار معلم و استاد معلم بود و به نوعی مشابه رتبه‌های دانشگاهی برای معلمان نیز در نظر گرفته شد. وی ادامه داد: موضوع مهم دیگری که به تصویب رسید، این بود که حقوق معلمان در هیچ شرایطی حتی معلمان تازه استخدام شده نباید کمتر از 80 درصد مجموع حقوق و فوق‌العاده‌های هیئت علمی مربی پایه یک دانشگاه تهران باشد، که کار بزرگی بود.
زاهدی با اشاره به اینکه بودجه اجرای این طرح برای امسال باید تعیین می‌شد که برای 6 ماهه امسال 12 هزار و 500 میلیارد تومان در نظر گرفته شد، افزود: برای سال آینده هم 25 هزار میلیارد تومان تعیین شده، اما عدد آن در قانون نیامد. نماینده مردم کرمان و راور در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه موضوع قابل تأمل دیگر در این موضوع توجه به معلمان شاغل در نقاط محروم، نقاط مرزی و معلمانی است که در دوره ابتدایی و مدارس استثنایی تدریس می‌کنند، گفت: این معلمان واقعاً با مشکلات جدی مواجه هستند.