printlogo


داستان تکراری افزایش هزینه‌های شب یلدا
یک شبِ بلند و گران!
گشت‌وگذار در بازار نشان می‌دهد دیگر بازار حال وهوای هفته‌های گذشته را ندارد و مردمی که با هزار امید به مناسبت شب یلدا به خیابان آمده‌اند برای خرید میل و‌رغبت نشان نمی‌دهند و با افسوس نظاره‌گر اجناس و قیمت‌ها هستند.

بررسی‌ها در بازار میوه و آجیل و خشکبار نشان می‌دهد در نبود نظارت، قیمت‌های مصوب در هیچ‌کدام از اقلام مهم یلدایی رعایت نمی‌شود به گونه‌ای که انار درجه یک که سال گذشته از 25هزار تومان بالاتر نرفت این روزها تا 40هزارتومان هم فروخته می‌شود. بر همین اساس سیب 27هزارتومانی، پرتقال22هزار تومانی، موز38هزارتومانی، خرمالو35هزار تومانی و البته هندوانه10هزار تومانی تنها گوشه‌ای از قیمت‌هایی است که نسبت به هفته‌ گذشته بیش از 15درصد گران‌تر شده‌اند.

پسته  ۲۶۰ تا 400 هزار تومان!
رصد قیمت انواع آجیل در واپسین روزهای مانده به شب یلدا بیانگر این است که در فروشگاه‌های مشهد پسته از ۲۶۰ تا 400 هزار تومان در هر کیلو فروخته می‌شود. مغز بادام درختی خام ۳۱۵ هزار تومان، نخود و کشمش ۶۸هزار تومان، بادام‌زمینی حدود ۷۰ هزار تومان، مغز گردو ۲۶۵ هزار تومان و گردو با پوست هم از ۱۰۰ تا ۱۶۰ هزار تومان عرضه می‌شود.
همچنین هر کیلو آجیل مخلوط ۲۸۵ هزار تومان، آجیل پنج‌مغز ۳۹۵ هزار تومان، آجیل اقتصادی که ترکیبی از تخمه و مغز است ۱۸۵هزار تومان، آجیل ممتاز ۲۲۳ هزار تومان، آجیل پذیرایی ۲۹۲ هزار تومان، آجیل شیرین ۳۳۸هزار تومان و آجیل مغز سفارشی ۴۰۹ هزار تومان عرضه می‌شود.
قیمت‌ها در بازار شیرینی هم دست کمی از میوه و آجیل ندارد، به طوری که هر کیلوگرم شیرینی‌تر درجه یک ۷۸ هزار تومان و هر کیلوگرم شیرینی دانمارکی درجه یک ۶۵ هزار تومان به فروش می‌رسد.
قیمت عرضه هر کیلوگرم شیرینی زبان و پاپیونی نیز در واحدهای درجه یک ۶۵ هزار تومان و برای واحدهای درجه دو ۵۰ هزار تومان است.
رئیس اتحادیه بارفروشان میادین میوه و تره‌بار با اشاره به اینکه فراوانی میوه در سطح میادین میوه و تره‌بار در مشهد به حدی است که در حال حاضر بازار راکد است و عرضه‌کنندگان در میادین از نبود مشتری و بازار فروش به شدت شاکی هستند، گفت: ما در خط عرضه میوه به صورت کلی افزایش قیمتی نسبت به روزهای گذشته نداشتیم و گرانی در عرضه خرد هم باید توسط متولیان آن بخش بررسی شود.
حیدر ساکن برجی در گفت‌وگو با خبرنگار قدس عنوان کرد: برخی از محصولات مثل انار که در بازار گران‌تر به فروش می‌رسند انارهای خاص و خیلی کم هستند. کیفیت انارها متفاوت است و امسال فراوانی انار به نسبت سال گذشته داریم و در حال حاضر بهترین نوع انار در میادین 27هزار تومان قیمت می‌خورد و اینکه چرا در عرضه خرد همیشه دچار مشکل هستیم و قیمت‌ها را بیش از نرخ مصوب افزایش می‌دهند، افراد مسئول باید پاسخگو باشند.
وی با بیان اینکه گران‌فروشی در همه نقاط شهر وجود ندارد، عنوان کرد: ما نباید تنها تابلو مناطق برخوردار را در نظر بگیریم، چراکه نوع اجاره پرداختی و همچنین نوع خرید مناطق با یکدیگر متفاوت است.
وی به عرضه سیب و پرتقال به قیمت عمده در برخی از میادین شهر اشاره کرد و با بیان اینکه به تشویق اتحادیه حجم عظیمی از میوه وارد میادین شده که حتی گلایه فرستندگان از فروش نرفتن بارها را به همراه داشته است، افزود: در نشستی که با جهادکشاورزی، اتحادیه میوه و تره‌بار و همچنین نماینده‌های شهرداری داشتیم برای عرضه مستقیم میوه به قیمت میدان بار در برخی میادین شهر به جمع‌بندی رسیدیم و اکنون در حال توزیع است.
وی افزود: این قیمت‌ها، قیمت‌های کنترل‌شده‌ای است که براساس واقعیت‌های عرضه و تقاضا تعیین می‌شود و گران‌فروشی در آن وجود ندارد.
وی در مورد هندوانه هم با بیان اینکه به مقدار بسیار زیاد در میادین موجود است، عنوان کرد: قیمت هندوانه در میادین از 3هزار تومان تا نهایت 6هزار و500تومان هندوانه دستچین به فروش می‌رسد. 

گرانی میوه به امید سود بیشتر
 رئیس اتحادیه میوه و تره‌بار هم در پاسخ به چرایی گرانی در بازار خرده‌فروشی میوه با بیان اینکه قیمت میوه را عرضه و تقاضا تعیین می‌کند و قیمت ثابتی نمی‌توان برای میوه تعیین کرد و هرچه تقاضا افزایش داشته باشد و عرضه کم باشد در افزایش قیمت تأثیر می‌گذارد، عنوان کرد: اکنون ما با کمبود تقاضا به دلیل افزایش قیمت‌ها در بازار میوه و از طرفی تعطیلی برخی واحد‌ها مثل تالارهای پذیرایی و رستوران‌ها مواجه‌ایم که در تقاضا تأثیر گذاشته است.
حسن مصدق با بیان اینکه هر ساله در همین ایام و نزدیک به شب یلدا این اتفاق می‌افتد و میوه‌فروشان به امید سود بیشتر میوه را گران‌تر عرضه می‌کنند، عنوان کرد: امسال با توجه به اینکه تقاضا به خاطر گرانی‌ها کم شده میوه‌ها روی دست میوه‌فروشان مانده است، امیدواریم در روزهای آینده شاهد افت قیمت‌ها در برخی اقلام باشیم.
وی نرخ سود مصوب 35درصد را روی کاغذ عنوان کرد و گفت: با توجه به هزینه‌های جانبی و... این سود به کمتر از این‌ها می‌رسد، اما هزینه‌هایی است که به ما تحمیل شده است.
وی به افزایش 30درصدی قیمت میوه نسبت به سال گذشته اشاره و اظهار کرد: عمده دلایل این افزایش مربوط به صادرات و هزینه‌های جانبی مثل حقوق و دستمزد کارگر، کرایه حمل‌ونقل، افزایش قیمت کود و سم بوده است.