printlogo


عروج «حسن ایرلو» سفیر ایران در یمن تحت تأثیر کارشکنی سعودی و بر اثر ابتلا به کرونا
دیپلمات شهید
انتشار خبر بهت آور شهادت «حسن ایرلو» سفیر جمهوری اسلامی ایران در یمن، روز گذشته در رسانه های داخلی و خارجی بازتاب بسیاری داشت. بسیاری از قلم به‌دستان پس از این اتفاق از نقش فعال و خدمات بسیار این سردار انقلابی در حمایت از جبهه مقاومت به‌ویژه در یمن نوشتند و عده ای نیز با توجه به کارشکنی سعودی در جلوگیری از انتقال سریع ایشان به ایران برای درمان، از انتقام سخن راندند. اما ماجرا از آنجا آغاز شد که دو روز پیش اخباری در مورد وخامت حال سفیر 63 ساله کشورمان در یمن منتشر شد.

شهید ایرلو که از جانبازان شیمیایی جنگ تحمیلی نیز بود، در محل مأموریت خود به کرونا مبتلا شد و به دلیل همکاری دیرهنگام برخی کشورها، متأسفانه در شرایط نامناسبی به کشور بازگشت و باوجود به‌کارگیری همه مراحل درمانی برای بهبود وضعیت بیماری ایشان، به فیض شهادت نائل و در آستانه سالگرد عروج حاج قاسم آسمانی شد.
در پی این اتفاق بسیاری از مقامات ایرانی و یمنی با انتشار پیام‌های جداگانه این ضایعه بزرگ را تسلیت گفتند. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی کشورمان در این باره نوشت: حسن ایرلو در مأموریت اخیر مدافع و صدای رسای حقانیت و مظلومیت مردم یمن بود. سردار حاج اسماعیل قاآنی فرمانده نیروی قدس سپاه هم با انتشار پیامی نوشت: سردار شهید حاج «حسن ایرلو مهاجری» تمام عمر با برکت خویش را وقف خدمت به انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و جبهه مقاومت کرد. مقامات یمنی از جمله محمدعبدالسلام سخنگوی جنبش انصارالله و همچنین حسین العزی معاون وزیر خارجه یمن ضمن تسلیت به مقامات جمهوری اسلامی و مردم ایران به دلیل شهادت سفیر تهران در یمن، از وی به عنوان الگوی یک دیپلمات موفق و متمایز یاد کردند. سفیر یمن در تهران هم در گفت‌وگو با العالم از عربستان سعودی به عنوان مسئول شهادت ایرلو نام برد.
گفتنی است حسن ایرلو هشتم آبان ۱۳۹۹ به عنوان سفیر جدید ایران در یمن رونوشت استوارنامه خود را تقدیم «هشام شرف» وزیر خارجه دولت نجات ملی یمن کرد. وی از همان ابتدا در قامت یک دیپلمات انقلابی در میدان ظاهر شده و در حمایت از مقاومت مردمی یمن چیزی کم نگذاشت، به‌طوری که بسیاری از پیروزی‌های چشمگیر اخیر انصارالله از الحدیده در جنوب گرفته تا مأرب در شمال را به دنبال اقدامات جهادی وی می دانند.
در همین رابطه حسن دانایی فر دیپلمات و سیاستمدار برجسته ایران در گفت و گو با قدس، شهید ایرلو را یکی از نخبگان با اخلاص حوزه دیپلماسی خواند و گفت: در پرونده‌های مختلف که به دست گرفت به بهترین شکل عمل کرد و در مدت سفارت هم با ساده زیستی، توانست در روح و ذهن ملت یمن خاطراتی به یادماندنی را برجای بگذارد. دانایی‌فر درباره شایعه‌پراکنی رسانه‌های غربی در مورد شخصیت حاج حسن ایرلو و تأکید بر اینکه ایشان همان کسی هست که با نام مستعار سردار عبدالرضا شهلایی شناخته می شد، این موضوع را رد کرده و گفت: حتی اگر مستنداتی وجود داشته باشد فاقد اعتبار حقوقی و اخلاقی است و شخصیت حاج حسن ایرلوئی روشن و شفاف است. وی راجع به پاسخ احتمالی جمهوری اسلامی ایران به کارشکنی سعودی‌ها گفت: تفاوت ما و سعودی‌ها این است که در مواقعی که پای جان انسان‌ها در میان باشد مطمئناً رفتار ما مثل آن‌ها نخواهد بود. دستگاه دیپلماسی ما باید این مسئله را به صورت جدی پیگیری کند. ممکن است این اقدام سعودی‌ها بر مذاکرات ایران و آن‌ها اثر بگذارد و باید منتظر بازخورد این قضیه باشیم.
وقتی حاج قاسم بشارت شهادت ایرلو را داد
در نهایت اینکه شهید حسن ایرلو در کسوت یک دیپلمات انقلابی در حالی به میهمانی برادران و رفقای شهیدش رفت که پیش از این بشارت شهادتش را از سردار شهید حاج قاسم دریافت کرده بود. پیش از سفر حاج حسن به یمن، حاج قاسم ضمن حضور در منزل شهید به خانواده ایشان گفته بود حاج حسن در این سفر شهید خواهند شد آیا با سفر ایشان مخالفتی ندارید؟ البته حاج قاسم از خانواده بزرگوار ایشان جز اعلام افتخار به راه و هدف پدر خانواده و بیان رضایت پاسخ دیگری دریافت نداشتند. همچنین چند روز پیش ایرلو ضمن تماس با خانواده، پسرشان را در جریان حضور شهید سلیمانی در خوابش قرار می‌دهد و بشارت حاج قاسم مبنی بر شهادتش را به فرزند اعلام می‌کند. حاج قاسم به حاج حسن گفته بود: دیگر ماندن در دنیا کافی است، منتظر شما هستیم حاج حسن.

دیپلمات مطرح یمنی در گفت‌وگو با قدس تبیین کرد

ما برای یمن می‌جنگیم سعودی برای انگلیس​​​​​​​
سفرای چهار کشور عربستان، امارات، انگلیس و آمریکا در یمن در نوبت‌های مختلف، با ادعای نگرانی در مورد وضعیت وخیم مردم یمن و اتهام‌زنی علیه انصارالله، خواستار آتش‌بس فوری بین نیروهای وابسته به منصورهادی (دولت مستعفی) و نیرو‌های مردمی انصارالله شدند. 
در این راستا و به منظور بررسی و ارزیابی آخرین تحولات یمن، با «عبدالملک العجری» عضو هیئت مذاکره‌کننده یمن گفت‌وگو کرده‌ایم که در ادامه می‌خوانید. 

با توجه به پیشروی‌های سریع نیرو‌های یمنی در استان مأرب و دیگر مناطق یمن، ارزیابی شما از تحولات میدانی و سیاسی جنگ یمن چیست؟
ارتش یمن و کمیته‌های مردمی و انقلابی یمن توانسته‌اند نبرد مأرب را با پیروزی به‌پیش برده و نبرد آزادسازی کامل آن اکنون بیشتر از معیارهای نظامی، تابع معیارهای انسانی [با توجه به حضور مردم عادی که سعودی‌ها از آن‌ها به‌عنوان سپر انسانی استفاده می‌کند] و سیاسی است. 
قطعاً پیروزی‌های نظامی و میدانی در شهر مأرب بر آزادسازی کل ساحل غربی استان الحدیده که از اهمیت راهبردی نیز برخوردار است، تأثیرگذار بوده و این پیروزی‌ها در راستای تأکیدات و وعده‌های سید عبدالملک بدرالدین الحوثی، رهبر انقلاب یمن در مورد حتمی بودن آزادی تمامی سرزمین‌های اشغالی و اخراج نیروهای اشغالگر و متجاوز محقق شده است.

شکست عربستان در مأرب به چه مفهوم است و این شکست بر آمریکا و رژیم صهیونیستی چه تأثیری دارد؟
این به معنای پیروزی نیروهای انقلابی یمن با هدایت انصارالله و دیگر متحدان ملی است؛ این پیروزی ضربه سختی را به‌حضور آمریکا و انگلیس در منطقه و از بین بردن نفوذ قبلی آن‌ها در شبه جزیره عربستان وارد کرده است.

چرا ائتلاف سعودی موفق به جلوگیری از پیشروی نیرو‌های یمنی یا پیروزی در جنگ خود نشده است؟
رزمندگان ارتش و کمیته‌های مردمی یمن مبتنی برعقیده و باورهای اصیل، مقاومت و از وطن خود دفاع می‌کنند و در چارچوب پروژه آزادی‌بخش و حاکمیتی در حال نبرد هستند؛ اما، متجاوزان سعودی و مزدوران آن، ابزاری برای اجرای دستورها و خواسته‌های آمریکایی‌-انگلیسی- صهیونیستی هستند؛ این موضوع دلیل پایداری و پیروزی ملت یمن و در مقابل شکست و ناتوانی سعودی در جنگ ویرانگر خود است.
جوبایدن رئیس جمهور آمریکا در دوره تبلیغات انتخاباتی خود وعده داد اگر رئیس جمهور شود، به جنگ یمن پایان دهد. به نظر شما این از دروغگویی بایدن ناشی می‌گیرد یا از نداشتن راهبرد در قبال جنگ یمن؟
آمریکا در همه حالات، دشمن ملت یمن است و فقط می‌خواهد منافع خود را تأمین کند؛ در طول تاریخ سیاسی آمریکا این کشور همواره ثابت کرده که عکس آنچه می‌گوید را انجام می‌دهد؛ بنابراین ما ملت یمن هرگز روی حرف‌های مقامات آمریکایی حساب باز نکرده و نخواهیم کرد. همه دولت‌های آمریکا در خدمت لابی صهیونیستی هستند که در نظام حاکمیت و اداره آمریکا نفوذ قوی دارد.

نظر شما در مورد جنجال آفرینی‌های اخیر سعودی علیه لبنان چیست؟
آنچه دشمن سعودی در مقابل مردم آزاده و ملت برادر لبنان انجام داده، نتیجه مواضع قاطع این ملت در حمایت از مردم یمن و بخشی از مجموعه ارعاب افکنی‌های سعودی است که علیه آزادگان به‌کار می‌گیرد؛ کسانی که به وضوح و به شدت نقش منفی و خصمانه سعودی‌ها در منطقه را رد می‌کنند. ما و برادران لبنانی، کنار یکدیگر، در سنگر مقاومت مقابل استکبار سعودی و سلطه‌طلبی آمریکایی و صهیونیستی ایستاده‌ایم.

نقش سازمان ملل در کمک به حل مشکلات یمن و پایان یافتن این جنگ و حل بحران انسانی آن را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
در مجموع در طول تجربه هفت ساله تجاوز به یمن و با توجه به عملکرد سازمان ملل متحد و ارگان‌های مختلف آن، متوجه خواهیم شد که پول عربستان و پول امارات بیشترین نقش را در تعیین جهت‌گیری‌های سازمان ملل دارد. این سازمان یمن را به پول عربستان و امارات فروخته است. عملکرد دبیرخانه عمومی و شورای امنیت و همچنین عملکرد خود فرستادگان سابق به وضوح این را تأیید می‌کند؛ بنابراین به فرستاده جدید توصیه کردیم قبل از اینکه به اشتباهات پیشینیان خود در مدیریت پرونده یمن ادامه دهد، متغیرهای محلی، منطقه‌ای و بین‌المللی و نیز اندازه بازیگران را در نظر بگیرد.

به نظر شما هدف کشورهای آمریکا، انگلیس، عربستان و امارات از بیانیه اخیر خود چه بود و پاسخ صنعا به آن‌ها چیست؟
هدف آن‌ها از صدور این بیانیه انحراف افکار عمومی جهان از جبهه‌های جنگ و پیشروی‌های چشمگیر ارتش و کمیته‌های مردمی یمن در تمام این جبهه‌ها بود. آن‌ها همچنین خواستند تا این‌گونه القا کنند که خواهان برقراری صلح و لغو محاصره هوایی، زمینی و دریایی علیه یمن هستند. 
آن‌ها قدرت موشکی، پهپادی و حملات یمنی‌ها به اهداف راهبردی در عربستان را محکوم کردند تا برای وضع تحریم علیه انصارالله زمینه‌سازی و در صحنه بین‌الملل برای آن فضاسازی کنند. این کشورهای متجاوز همچنین به‌دنبال آن هستند تا بااین‌گونه اظهارات پوچ، مانع از پیشروی ارتش و کمیته‌های مردمی و آزادسازی مأرب شوند که به زودی محقق خواهد شد. اما از نظر دولت صنعا، کشورهای صادرکننده این بیانیه کسانی هستند که خود در تجاوز به یمن مشارکت دارند و فرزندان یمنی را به شهادت رسانده‌اند، تمام زیرساخت‌ها و امکانات یمن را ویران کرده‌اند و میلیون‌ها انسان را آواره و مجروح کرده‌اند؛ بنابراین ما این بیانیه را جزوی از تداوم همین جنایت‌ها و تجاوزات می‌دانیم و به‌طور کامل آن را رد می‌کنیم.