printlogo


ماهواره‌بر «سیمرغ» با موفقیت پرتاب شد
یک گام تا فتح فضا
منابع خبری داخلی و خارجی در حالی روز پنجشنبه گذشته خبر پرتاب موفق ماهواره‌بر سیمرغ را در درگاه خبری خود قرار دادند که بسیاری از تحلیلگران با اشاره به تشکیل شورای عالی فضایی در دولت رئیسی بعد از ۱۱ سال تعطیلی آن، حرکت اخیر را نشانی از عزم کشورمان برای توجه و توسعه بیش از پیش فناوری فضایی تعبیر کردند.

جزئیات محموله ارسالی ایران به فضا
سخنگوی فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح درباره جزئیات مأموریت اخیر گفت: در این مأموریت تحقیقاتی فضایی، برای نخستین بار سه محموله تحقیقاتی به صورت همزمان به ارتفاع ۴۷۰ کیلومتری و با سرعت ۷هزارو۳۵۰ متر بر ثانیه پرتاب و محقق گردید. وی تصریح کرد: پس از دستیابی کشور به توانمندی بومی فضایی و ایجاد قابلیت پرتاب ماهواره‌های کوچک با ماهواره‌برهای سفیر و قاصد، توسعه پرتابگرها با قابلیت بالاتر مدنظر قرار گرفت و در همین راستا طراحی و توسعه پایگاه فضایی حضرت امام خمینی ( ره) و ماهواره‌بر سیمرغ در برنامه صنعت فضایی کشور انجام شد. در این پرتاب عملکرد اجزای پایگاه فضایی و عملکرد مراحل ماهواره‌بر به‌درستی انجام و در نهایت اهداف تحقیقاتی مد‌نظر از این پرتاب محقق شد. 
جانشین وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح نیز در بیان جزئیات محموله اخیر ارسالی گفته است: خوشبختانه با طی کردن موفق فرایند پرتاب ماهواره‌بر سیمرغ۶ که حامل ماهواره‌ ققنوس و دو کیوب‌ست(ماهواره مکعبی) در حوزه فضایی تقریباً دو گام جلو آمدیم. سردار سیدمهدی فرحی افزود: این افتخاری بزرگ است و اهل فن می‌دانند ایران گام بسیار بزرگی در جهت توسعه و بلوغ فناوری‌های ماهواره‌بر و پرتاب ماهواره‌های چندگانه برداشته است. وی همچنین درباره برنامه وزارت دفاع در زمینه پرتاب ماهواره‌بر گفت: تا پایان سال جاری و همچنین به مناسبت دهه فجر شاهد پرتاب‌های دیگری خواهیم بود.
روز گذشته اما یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به پرتاب موفق ماهواره‌بر ایرانی واکنش نشان داد و آن را «یک نگرانی قابل‌ توجه» و «ناقض قطعنامه‌های شورای امنیت» دانست. این مقام رسانه‌ای وزارت خارجه آمریکا همچنین مدعی شد پرتاب ماهواره‌بر ایران ناقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد است.

عزم جزم دولت برای توسعه فناوری فضایی
اما سیمرغ در حالی به آسمان پرتاب شد که چندی پیش در پنجم آذرماه، رئیس جمهور نخستین جلسه شورای عالی فضایی را پس از حدود ۱۱ سال تشکیل داد. حجت الاسلام والمسلمین رئیسی در این جلسه گفت همه بخش‌های فعال در این صنعت باید با هم‌پوشانی و هم‌گرایی، خواسته رهبر معظم انقلاب را برای رسیدن به مدار ۳۶ هزار کیلومتری محقق سازند. 
عیسی زارع‌پور وزیر ارتباطات روز گذشته ضمن اشاره به همین موضوع در صفحه شخصی خود در اینستاگرام نوشت: دقیقاً یک ماه پیش، نخستین جلسه شورای عالی فضایی با حضور رئیس محترم جمهور بعد از ۱۱ سال برگزار شد. وی افزود: یکی از مصوبات جلسه، تثبیت فناوری تزریق ماهواره در لایه لئو تا پایان سال ۱۴۰۱ بود. مسیر سختی که امروز اولین مرحله آن با دستان پرتوان متخصصان صنعت فضایی کشور رقم خورد. محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی هم روز گذشته از کم توجهی دولت گذشته به حوزه فضایی گلایه کرده و گفته بود: متأسفانه اگر برخلاف منویات رهبر معظم انقلاب اسلامی، نوسان‌ها و بی‌مهری‌هایی نسبت به فناوری‌های سطح بالا و فضایی در کشور انجام نمی‌شد و برخی افراد با نادانی به این حوزه‌ها ضربه نمی‌زدند، امروز در علوم و فناوری فضایی خیلی جلوتر بودیم و پیشرفت بیشتری کرده بودیم.
از سیمرغ خودی تا مرغ همسایه!
در نهایت وقتی سیمرغ روز گذشته دوباره پرواز کرد، توجه همه را به دوردست‌ها برد. البته این نخستین پرواز نبود، بلکه پیش‌تر نیز چند پرواز انجام داده بود. در واقع می‌توان گفت شروع پرتاب‌ ماهواره‌برهای سیمرغ از سال ۱۳۹۶ و به عبارتی از ۱۳۹۵ آغاز شده است. اما در پرتاب نهم دی‌ماه ۱۴۰۰، موفقیت‌های این ماهواره‌بر بیش از گذشته به همه اثبات شد. با وجود این، برخی رسانه های خارجی و دنباله‌روهای داخلی آن‌ها که کاری جز تخطئه و ناامید کردن جامعه ایرانی را ندارند تلاش کردند، با تأکید بر قرار نگرفتن محموله‌های سیمرغ در مدار LEO این عملیات را کاملاً شکست خورده معرفی کنند اما فعالان زیادی در فضای مجازی با پرداختن به موفقیت در پرتاب ماهواره‌بر سیمرغ روی بخش‌های سخت‌تر این عملیات تأکید کردند. به‌طور نمونه کاربری در این باره نوشت: دنیای جالبیه امارات ماهوارشو آمریکا میسازه و ژاپن پرتابش میکنه همه رسانه‌های فارسی‌نویس آنور آبی بزرگش می‌کنند و این کشورک را تو سر ایران می‌کوبند! چند وقت پیش هم ترکیه یک ماهواره ساخت فرانسه اسم ترکی روش گذاشت و از آمریکا به فضا پرتاب شد، اردوغان از بس راجع به پیشرفت فضایی ترکیه سخنرانی کرد!!! شوربختانه ما در کشورمان مرغ نداشته همسایه و بیگانه را غاز که نه طاووس می‌نمایانیم! و سیمرغ خویش را در حد خروس بی محلی فرو می‌کاهیم. این خود کم پنداری و بیگانگی از خویشتن؛ یکی از درد‌های بزرگ جامعه ماست، باشد که با دیده راست‌انگار به پدیده‌های پیرامون بنگریم. کاربری با نام امیر سایه هم نوشت: قدرت‌های فضایی معمولاً با انتشار تصاویر شادی اتاق کنترل بعد از هر پرتاب موفق ماهواره، حس شعف وغرور به جامعه‌شان تزریق می‌کنند در ایران این تصاویر منتشرنمی‌شود؛ چون دانشمندان فضایی ما شناخته و ترور می‌شوند، ایرانیان از این حس شعف وغرور محروم هستند. تاریخ! شاهد باش خیلی مظلومانه پیشرفت کردیم.