printlogo


نشست خبری چهاردهمین دوره جایزه ادبی «جلال» برگزار شد
۴ «کتاب اولی» در میان نامزدهای نهایی
مبلغ جایزه جلال در مراسم اختتامیه اعلام می‌شودعلی رمضانی، مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران با تأکید بر تلاش ویژه برای برپایی جایزه جلال، یادآور شد: استقبال از حوزه ادبیات نشانگر مطالبه مردم و خوانندگان و اهالی کتاب و کتاب‌خوانی است. آنچه جایزه جلال را در این جایگاه قرار داده، بخشی به شخصیت جلال به‌ویژه حریت و آزادگی او در نوشتن بازمی‌گردد و بخشی توجه عمومی است. ما تلاش داریم دامنه این جایزه را افزایش دهیم. این اقدام توسط مجموعه خانه کتاب با اقداماتی که در هفته کتاب رونمایی شد، پیگیری می‌شود. وی با بیان اینکه پیمایش‌هایی که توسط نهادهای رسمی انجام می‌شود اثباتی بر این مدعاست، اظهار کرد: دستگاه‌های متولی کتاب‌خوانی مدعی هستند حوزه ادبیات طرفداران بسیاری دارد و کتاب‌ها از فروش خوبی برخوردار است. طبیعتاً این مسئله خانه کتاب و سایر مجموعه‌های مرتبط را با مسئولیت سنگینی روبه‌رو می‌کند.رمضانی تأکید کرد: درباره جایزه فعلاً اظهارنظر نمی‌کنیم و مبلغ آن در روز اختتامیه مشخص خواهد شد اما تلاش وزارت ارشاد این است که بتواند میزان جایزه را به حد مطلوب نزدیک کند.

جلسات داوری فشرده برگزار شد
در ادامه غلامرضا طریقی با اشاره  به برپایی دیرهنگام جلسات اعضای جایزه جلال گفت: با توجه به حساسیت مدیرعامل خانه کتاب مبنی بر برپایی جایزه در تقویم اصلی خود، سعی کردیم جلسات داوری را به صورت فشرده برپا کنیم.به گفته دبیر اجرایی جایزه جلال، اگر داوری در آبان ماه انجام می‌شد امکان داشت بسیاری به این نوع عملکرد و در مدت زمانی کوتاه به ما انتقاد کنند. اما به فاصله کوتاهی پس از برپایی جلسات هیئت علمی با انتخاب داوران، نخستین جلسه داوری برگزار شد و با توجه به اینکه تعدادی از داوران ساکن شهرستان‌های دیگر بودند و در سفر به تهران طی جلسات مختلف مشکل داشتند، ناچار شدیم چند جلسه داوری را در یک روز برگزار کنیم. با این حال روند داوری‌ آثار تا هفته گذشته ادامه داشت و به جز چهار بخش اصلی، دو بخش دیگر «برترین ویراستار» و بخش جنبی «نگاهی دیگر» نیز به جشنواره اضافه و برگزیدگانش انتخاب شدند.
طریقی افزود: مطالبه ما از داوران این بود اگر کتاب متفاوتی را در هر بخشی مشاهده کردند که نگاهی خاص به موضوع موردنظر داشت آن را به عنوان برگزیده معرفی کنند. به گفته طریقی؛ در بخش داستان کوتاه این دوره، مجموعه داستان کوتاه «هاملت در نم‌نم باران» مرحوم اصغر عبداللهی نیز از جمله نامزدهای نهایی بود که برای حفظ شأن ایشان داوران تصمیم گرفتند این کتاب را از لیست نامزدهای نهایی حذف کنند تا در روز اختتامیه از اثر و نویسنده آن تجلیل شود.

معرفی داوران بخش‌های مختلف
دبیر اجرایی جایزه ادبی جلال داوران بخش‌های مختلف را این‌طور معرفی کرد؛ قاسمعلی فراست، منصور علیمرادی و اکبر صحرایی در بخش رمان و داستان بلند و خسرو باباخانی، هادی خورشاهیان و یوسف قوجق در بخش داستان کوتاه، در بخش مستندنگاری ابراهیم زاهدی مطلق، داوود امیریان و مهدی قزلی و در بخش نقد ادبی ابوالفضل حری، علی کاشفی خوانساری و محمدرضا سنگری داوری کتاب‌ها را برعهده داشتند.

انتخاب اثر با چالش پیگیری شد
بصیری، دبیر علمی جایزه ادبی جلال آل‌احمد با بیان اینکه پس از انتخاب داوران هر بخش، جلساتی تشکیل و برای برخی دوستان کتاب‌ها ارسال می‌شد، تأکید کرد: در جلسات داوری، آثار در چند مرحله انتخاب می‌شدند و به مرحله بعد می‌رفتند تا در نهایت نامزدهای چهاردهمین دوره جایزه معرفی شدند. هیئت داوران جایزه جلال فقط آثار را مبتنی بر کیفیت آن‌ها انتخاب کردند و نکته مهم این است در انتخاب آثار به ناشر یا حتی نویسنده اثر توجهی نشد زیرا برایمان مهم بود اسم نویسنده نباید به دلیل یک ناشر شناخته شود و یا برعکس.وی تأکید کرد: جلسات انتخاب اثر و داوری هم با حضور نماینده هیئت علمی و البته با چالش بسیار پیگیری شد و امیدوارم پس از معرفی آثار برتر در روز اختتامیه، نویسندگان دیگر هم ترغیب شده و در این مسیر گام بردارند.

اسامی نامزدها
داستان بلند و رمان:

پری کشی، نوشته علیرضا حسن زاده، انتشارات مروارید/بی‌نام پدر، نوشته سیدمیثم موسویان، انتشارات جماران/سونات لات، نوشته میترا معینی، انتشارات نیما/پیامبر بی‌معجزه، نوشته محمد علی رکنی، انتشارات صاد/ماه غمگین ماه سرخ، نوشته رضا جولایی، انتشارات چشمه.
داستان کوتاه: 
قدیس دیوانه، نوشته احمدرضا امیری سامانی، انتشارات صاد/آماده ترور باش، نوشته علی براتی، انتشارات صاد/ساعت دنگی، نوشته محمداسماعیلی حاجی علیان، انتشارات سوره مهر/ 
ح دو چشم، نوشته محبوبه حاجیان نژاد، انتشارات سوره مهر.
در این بخش از اثر هاملت در نم نم باران، اثر زنده یاد اصغر عبداللهی تجلیل می‌شود.
مستندنگاری: 
بابا رجب، نوشته نسرین رجب پور، نشر ستاره‌ها/به من دست نزن، نوشته فائضه غفار حدادی، انتشارات شهید کاظمی/داغ دلربا، نوشته میثم امیری، انتشارات خط مقدم/ابوباران، نوشته زهرا سادات ثابتی، انتشارات خط مقدم/رضانام تا رضاخان، نوشته هدایت‌الله بهبودی، نشر مطالعات و پژوهش‌های سیاسی /همه فن حریف،  نوشته سید مجتبی قافله باشی، سعید حسین رفیعی و مسعود جلیلوند خسروی، انتشارات الگو نگار پیشرفت/همسا‌یه‌های خانم جان، نوشته زینب عرفانیان،انتشارات شهید کاظمی.
نقد ادبی: 
پایداری خاموش، نوشته مهدی میرکیایی/آلبرکامو در ایران، نوشته محمدرضا فارسیان و فاطمه قادری، انتشارات دانشگاه فردوسی مشهد/روایت‌شناسی و نقد روایت در داستان‌های انتخابی معاصر، نوشته الهام حدادی و فرهاد درودگریان. 
برگزیدگان بخش ویژه: 
تشریف: علی‌اصغر عزتی‌پاک
حاج‌جلال: لیلا نظری گیلانده
سلول‌های بهاری: بهنام باقری
کوهستان آتش: گلعلی بابایی
سبز-آبی: سعید تشکری باغدار