printlogo


چند نکته درباره دومین نمایشگاه مجازی کتاب تهران
تجربه‌ای که باید کامل‌تر شود

  دومین نمایشگاه مجازی کتاب تهران از امروز رسماً کار خود را آغاز می‌کند. علاقه‌مندان می‌توانند تا دهم بهمن‌ماه به صورت ۲۴ساعته با مراجعه به سامانه ketab.ir کتاب‌های مورد نظر خود را از دومین نمایشگاه خریداری کنند. ناشران بین‌المللی نیز مجموعه‌ای از کتاب‌هایی که امکان ورود به کشور را داشتند برای عرضه در این نمایشگاه آماده کرده‌اند که با ۳۰درصد تخفیف ارزی به مخاطبان ارائه خواهند کرد اما ذکر چند نکته درباره دومین دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران ضروریست.  
اول: تجربه برگزاری نخستین دوره نمایشگاه مجازی کتاب تهران نشان داد این نوع برگزاری سبب ایجاد مشارکت بیشتری از سوی مردم می‌شود چون محدودیت‌های زمان، مکان و امکان دسترسی که در نمایشگاه فیزیکی کتاب تهران وجود داشت در نمایشگاه مجازی کتاب تهران از بین رفته است.
در مدت زمان برگزاری این نمایشگاه تقریباً مخاطبان از همه جای ایران کتاب خریدند. به گفته بعضی ناشران از شهرهایی خرید انجام می‌شد که حتی اسم آن‌ها را نشنیده بودند و این اتفاق نشان می‎دهد دسترسی مردم به کتاب ساده‌تر شده و از هر نقطه‌ای از کشور می‌توانند کتاب سفارش دهند و رایگان دریافت کنند، پس از هر جای دنیا می‌توان برای حضور و خرید از نمایشگاه مجازی کتاب اقدام کرد و مشکلاتی مانند هزینه‌های رفت و آمد، اسکان، زمان و... وجود ندارد.
دوم: همیشه حضور ناشران شهرستانی در نمایشگاه فیزیکی کتاب، چالش‌برانگیز بوده و سختی‌هایی به همراه داشته که به همین دلیل عده زیادی از ناشران شهرستانی امکان حضور در نمایشگاه را پیدا نمی‌کردند؛ اما در نمایشگاه مجازی کتاب فرصت برابر برای حضور همه ناشران فراهم می‌شود.  
سوم: در این شیوه از برگزاری نمایشگاه علاوه بر صرفه‌جویی در وقت خریداران کتاب در هزینه‌های ناشران و متولیان برگزاری هم صرفه‌جویی شد چون در تمام طول سال بخش زیادی از وقت ناشران صرف نام‌نویسی، غرفه‌بندی، چاپ کتاب‌های جدید، تبلیغات و اطلاع‌رسانی، تهیه‌ کاتالوگ و بروشور و... برای حضور در نمایشگاه فیزیکی کتاب می‌شد. 
چهارم: ارسال رایگان کتاب در نمایشگاه مجازی کتاب تهران هم امتیاز ویژه‌ای بود که مردم را برای خرید کتاب ترغیب کرد که این امتیاز در این نمایشگاه هم تکرار ‌می‌شود.   
پنجم: ناشران در نمایشگاه مجازی کتاب، با خریدار واقعی مواجه می‌شوند و مراجعه‌کنندگان بر اساس نیاز خود کتاب می‌خرند اما در نمایشگاه فیزیکی کتاب ممکن است مردم برای گشت و گذار و قرارهای فرهنگی به بازدید از نمایشگاه بیایند. 
نکته آخر: با همه موارد گفته شده فوق به نظر می‌رسد برگزاری همزمان نمایشگاه فیزیکی و مجازی ایده‌آل‌ترین نوع برگزاری یک نمایشگاه کتاب باشد تا هم مخاطبی که دوست دارد در خلوت خود و سکوت در نمایشگاه گشت و گذار کند لذت خرید کتاب را ببرد و هم مخاطبی که دوست دارد به شکل حقیقی پا در دالان‌های شلوغ نمایشگاه کتاب بگذارد و کتاب مورد علاقه‌اش را پس از تورق‌های بسیار در میان شلوغی نمایشگاه انتخاب کند. از طرفی شور و شعف ناشی از رویارویی مردم با ناشران، نویسندگان، مترجمان و حتی خود مردم با یکدیگر در نمایشگاه فیزیکی کتاب قابل قیاس با شکل مجازی آن نیست و شاید همین مسئله نیاز انسان امروز و به خصوص ایرانی‌ها باشد پس باید گفت جامعه ما به هر دو نوع برگزاری نمایشگاه کتاب نیاز دارد.