printlogo


یزدان عشیری، مدیرکل روابط عمومی سازمان سینمایی از ویژگی‌های چهلمین جشنواره فیلم فجر می‌گوید
حمایت از سینمای امیدآفرین، آگاهی‌بخش و اخلاق‌مدار
شرایط ویژه سال گذشته قابل پیش‌بینی نبودیکی از نکات قابل بحث در سی و نهمین جشنواره فیلم فجر حذف هیئت انتخاب بود که با انتقادهای زیادی مواجه شد. اما امسال به روال سابق هیئتی از کارشناسان آثار رسیده به جشنواره را برای حضور در این رویداد انتخاب خواهند کرد. یزدان عشیری در واکنش به حذف هیئت انتخاب در جشنواره سی و نهم می‌گوید: سال گذشته به دلیل کاهش تولید آثار سینمایی ناشی از شیوع کرونا، تیم برگزارکننده ترجیح داد انتخاب و داوری آثار به صورت همزمان انجام شود که اتفاقاً کار سختی هم بود، زیرا ممکن بود جامعیت و فراگیری لازم در یک کار همزمان کمتر شکل بگیرد.بنا به گفته عشیری، اگر قرار بود امسال هم یک تیم توأمان شاخصه‌های فنی، استانداردهای تکنیکی، فرم و محتوایی را به صورت همزمان ارزیابی کنند، با فرایند بسیار پیچیده و زمانبری روبه‌رو می‌شدیم. او ادامه می‌دهد: قطعاً برخورداری از هیئت انتخاب متخصص می‌تواند این کار را تسهیل و مجرا را برای رسیدن به انتخاب‌های برتر و کیفی‌تر فراهم کند؛ این هیئت هفت نفره با توجه به پیشینه، تخصص و سلایق مختلف فیلم‌ها را انتخاب خواهند کرد.

جدول نمایش جشنواره با 22 فیلم بسته می‌شود
وی با بیان اینکه 74 اثر از مجموع 94 فیلم متقاضی در اختیار هیئت انتخاب است، یادآور می‌شود: به نظرم با توجه به شرایط کرونا این آمار خوبی است و از این تعداد تا سقف 22 فیلم توسط هیئت برای رقابت در بخش مسابقه و در جدول نمایش جشنواره فجر انتخاب خواهند شد. عشیری درباره حضور برخی از فیلم‌هایی که سال گذشته بنا به دلایل مختلفی از حضور در جشنواره بازماندند، تأکید می‌کند: هر فیلمی که واجد شرایط آیین‌نامه جشنواره اعم از پروانه ساخت، سال تولید (99 و1400) و دارای مجوز فیلم سینمایی باشد و همچنین فرم نام‌نویسی را پر کرده باشد قطعاً از سوی دبیرخانه جشنواره در اختیار هیئت انتخاب قرار می‌گیرد اما اگر فیلمی در دوره‌های گذشته حضور داشته و از سوی هیئت انتخاب ارزیابی و رد شده باشد دیگر در این دوره جایی ندارد.

از نمایش فیلم‌های خاطره‌انگیز تا فضایی برای انتقال تجربه 
مشاور رئیس سازمان سینمایی با بیان اینکه حافظه جمعی مخاطب ایرانی نسبت به برخی شاهکارهای سینمای ایران و تاریخ 40ساله جشنواره فجر نگاه نوستالوژیکی دارد، می‌گوید: این بخش با این رویکرد تعریف و طراحی شده که بتوانیم تعدادی از فیلم‌های شاخص و نوستالوژیک سینما را در ایام جشنواره در باکس جداگانه‌ای بازپخش کنیم و در کنار نمایش آثار، فضای آموزشی و انتقال تجربه با حضور یکی از استادان سینما یا عوامل فیلم فراهم شود. برپایی همایش‌های علمی سینمای ایران از دیگر برنامه‌های فرهنگی چهلمین جشنواره فیلم فجر است؛ عشیری در پاسخ به اینکه برپایی این همایش‌ها چه تأثیری در ارتقای سینمای ایران خواهد داشت، می‌گوید: جشنواره فیلم فجر به اربعین خود رسیده و وقتی از چهلمین دوره آن صحبت می‌کنیم باید شاهد بلوغ، بالندگی و رشد یک رویداد فرهنگی و سینمایی باشیم؛ بنابراین نیاز داریم پس از گذشت چهار دهه و ورود به دهه پنجم جشنواره فجر و با عطف به آنچه در گام دوم انقلاب تعریف می‌شود، ظرفیت و فضایی را برای بازنگری و فعالیت‌های مطالعاتی و پژوهشی نسبت به سینمای ایران داشته باشیم.

راهبردهای مدنظر سازمان سینمایی
روابط عمومی سازمان سینمایی ادامه می دهد: قطعاً پیش‌بینی همایش‌های علمی با حضور اندیشمندان، متفکران و صاحبنظران حوزه هنر و فیلمسازان شاخص موجب می‌شود در گام دوم سینما و در دوره جدید به افق‌های تازه‌تری بیندیشیم و به راهکارها و سازوکارهایی دست پیدا کنیم تا مسیر حرکت نوینی برای سینما طراحی شود.
عشیری در پاسخ به اینکه با توجه به رویکردهای مورد نظر رئیس سازمان سینمایی همچون تأکید بر سینمای امیدآفرین و اخلاقی آیا این دوره کمتر شاهد فیلم‌هایی با مضمون تلخ خواهیم بود، می‌گوید: از حالا نمی‌توان نیت‌خوانی کرد و به این پرسش پاسخ داد اما جشنواره رویکرد و اهداف مشخصی دارد و روی ارزش‌های انسانی، اخلاقی و انقلابی متمرکز می‌شود. این‌ها اهداف کلانی است که توسط دبیر جشنواره به هیئت انتخاب انتقال داده می‌شود و حمایت از سینمای امیدآفرین، آگاهی‌بخش و اخلاق‌مدار سرلوحه ارزیابی آثار قرار می‌گیرد. همچنین آثاری که سبب رشد فرهنگی و اعتلای عمومی سینما شوند و جهان‌بینی آن‌ها مبتنی بر هویت ملی و دینی باشد قطعاً جزو ملاک‌های تیم‌های داوری است و البته مسئله مهم دیگر نیز توجه به شاخص‌های فنی و فرم فیلم‌هاست. آقای خزاعی در دوره جدید کلیدواژه‌ها و راهبردهایی را مطرح کرده که می‌تواند در بخش‌های گفتمانی جشنواره و ارزیابی آثار به صورت جدی و گسترده مورد استفاده قرار بگیرد. توجه به منافع ملی و دیپلماسی فرهنگی، تأکید بر خانواده، اخلاق و امید با بهره‌گیری از ظرفیت‌های سینما به همه ژانرها از جمله سینمای کمدی، سیاسی، استراتژیک، کودک و نوجوان و... تسری داده می‌شود و همه این‌ها جزو شاخص‌هاست. همچنین حمایت از فیلمسازان، توجه به استعدادهای تازه با نگاهی فراگیر و با محوریت عدالت‌طلبی هم در شکل برگزاری و هم محتوای آثار از دیگر راهبردهاست.

امید به برگزاری جشنواره‌ای باشکوه و پرشور
عشیری در پایان از پیش‌بینی خود در برپایی یک جشنواره گرم و پرشور می‌گوید. او معتقد است با همراهی و حس و حال خوبی که خانواده سینما دارد و با همفکری و تعامل اصناف و منتقدان سینمایی جشنواره خوبی برگزار خواهد شد. او ادامه می‌دهد: فضایی که این روزها به واسطه استقبال پرشور مردم و خانواده‌ها از سینما به وجود آمده، مؤید و گواه این است که جشنواره فجر باشکوهی خواهیم داشت. همچنین با توجه به واکسیناسیون عمومی و رعایت دستورالعمل‌ها امیدوارم شاهد اوج‌گیری کرونا نباشیم و در شرایط نرمال یک جشنواره خوب برگزار کنیم.