رئیسجمهور در بازدید از نمایشگاه توانمندیهای فضایی:
بخش خصوصی به فضا ورود کند
روز گذشته روز ملی فناوری فضایی بود. ۱۶ سال پیش در چنین روزی بود که ایران برای نخستینبار یک ماهواره باعنوان امید را به فضا پرتاب کرد. این ماهواره پس از سه ماه از سرویس خارج شد اما خط پیشرفتهای فضایی ایران تازه وارد مدار شده بود.
حالا پس از ۱۶ سال ایران بیش از ۲۰ پرتاب موفق داشته و همین الان دست به نقد، دستکم سه ماهوارهبر قبراق و حاضر به یراق بهنامهای سفیر، سیمرغ و قائم دارد؛ هرچند سریر، سروش و ذوالجناح هم آزمایشهای موفقی داشتهاند. روز گذشته به همین مناسبت نمایشگاه توانمندیها و آخرین دستاوردهای فضایی کشور برگزار شد و مورد بازدید رئیسجمهور قرار گرفت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، در این نمایشگاه آخرین فعالیتهای حوزه فضایی و ماهواره ظفر۲، نمونه پروازی ماهواره ناهید۲ و نمونه پروازی بلوک انتقال مداری سامانیک به عنوان آخرین دستاوردهای حوزه فضایی کشور معرفی شدند.
آخرین فعالیت فضایی کشورمان کمی بیش از یک هفته پیش بود که ماهواره مهدا و دو محموله فضایی توسط ماهوارهبر سیمرغ در مدار ۴۵۰ کیلومتر از سطح زمین قرار گرفتند. این مدار بیضوی دارای کمینه ارتفاع ۴۵۰ و بیشینه ارتفاع حدود یکهزارو100 کیلومتر است. چند روز پیش از آن نیز ماهوارهبر قائم ۱۰۰ توانست ماهواره ثریا را در مدار ۷۵۰ کیلومتری قرار دهد که یک رکورد به شمار میرود.
ماهوارههای مهدا و ثریا هر دو ساخته پژوهشگاه فضایی ایران هستند.
زودتر از اینها میتوانستیم...
رئیس جمهور پس از بازدید از نمایشگاه صنایع فضایی در جمع دانشمندان و دستاندرکاران این حوزه سخنانی را مطرح کرد و ۱۱ پرتاب صورت گرفته در دو سال و نیم گذشته را حرکتی ماندگار و جلوه عملی باور «ما میتوانیم» دانست. او در همین زمینه ادامه داد: این حرکت جلوه تمام عیار تبدیل تحریم و تهدید به فرصت توسط جوانان، متخصصان، دانشگاهیان و نیروهای مسلح در مسیر افتخار و اقتدارآفرینی برای کشور است؛ امروز به مدد این تلاشها جایگاه کشور در عرصه فضایی از رتبه ۴۵ به میان ۱۰ کشور برتر رسیده و در حال تکرقمی شدن است.
رئیس جمهور با بیان اینکه حمایت از صنعت فضایی از ابتدا مورد توجه دولت مردمی بود، گفت: ما خیلی زودتر از اینها میتوانستیم این عرصهها را فتح و به مدار ژئو برسیم، اما برخی نمیخواستند، اما این مسئله مهم نیست. مهم این است که ملت ایران اراده کرده در فضا حضور جدی داشته باشد.
بخش خصوصی به فضا ورود کند
دکتر رئیسی با تأکید بر اهمیت نقش بخش خصوصی در حوزه پیشرفتهای فضایی کشور به ضرورت میدان دادن به شرکتهای فناور در این حوزه اشاره کرد و با تصریح بر این نکته که بدون حضور فعال بخش خصوصی کار این بخش پیش نخواهد رفت، اظهار کرد: شرکتهای دانشبنیان باید در این عرصه وارد شوند و کار را در دست گیرند.
رئیس جمهور در ادامه سخنان خود در مراسم روز ملی فناوری فضایی از ضرورت افزایش تعداد پرتابها سخن گفت و با اشاره به اینکه این افزایش تعداد، یک گام روبهجلو در عرصه فناوری فضایی است، ابراز امیدواری کرد ایجاد زیرساختها در این زمینه با قوت دنبال شده و از جمله پایگاه پرتاب چابهار در این عرصه تثبیت شود.
وی با تأکید بر اهمیت شتابدادن به پرتاب ماهوارهها و نیز اهمیت بحث افزایش ارتفاع پرتابها، ادامه داد: توسعه زیرساختهای فضایی کشور را باید دنبال کرد؛ چرا که حضور در این عرصه علاوه بر بهرهوری در حوزههای صنعت و کشاورزی که من بسیار بر آن تأکید دارم در توسعه حضور ما در فضا نیز نقش اساسی دارد.
دکتر رئیسی با تأکید دوباره بر ضرورت تجاریسازی خدمات کنونی فناوری فضایی کشور با هدف تبدیل دانش به ثروت، ابراز امیدواری کرد: آزمایشگاهها و فعالیتهای پژوهشی در این حوزه باید با سرعت و دقت بیشتری به کار خود ادامه دهند و البته این نکته نیز مدنظر قرار گیرد به هیچ وجه دقت فدای سرعت نشود.
در انتظار نخستین پرتاب «خورشیدآهنگ»
در بخشی دیگر از این مراسم حسن سالاریه رئیس سازمان فضایی ایران هم گفت: سال آینده نخستین پرتاب خورشیدآهنگ از پایگاه چابهار انجام میشود. ماهوارههای ظفر۲ و ناهید۲ سال آینده پرتاب میشوند که ظفر۲ یک ماهواره سنجشی و ناهید۲ یک ماهواره مخابراتی است.
به گزارش تسنیم، سالاریه اظهار کرد: در اردیبهشت 1402 تجهیز آزمایشگاهها تا کلاس 500 کیلوگرم و در خرداد 1402 نیز ابلاغ قراردادهای ماهوارههای ناهید3 و پارس3 انجام شد، در ادامه انعقاد قرارداد خرید تضمینی تصاویر ماهوارهای صورت گرفت که موجب رونق بخش خصوصی خواهد شد.
سالاریه گفت: ایران در شهریور 1402 قرارداد طراحی منظومه باریکباند پروژه شهید سلیمانی را شاهد بود و حجم قراردادها در صنعت فضایی ایران در سال جاری در بخش خصوصی بیشتر از قراردادهای 10 سال گذشته است، البته حجم قراردادهای سازمان فضایی ایران با دانشگاهها 10 میلیون دلار بوده است.
وی ادامه داد: ایران در مهر 1402 ماهواره نور3 را توسط ماهوارهبر قاصد به فضا پرتاب کرد که عمده این ماهواره توسط بخش خصوصی تولید شده است. ما در همین ماه پیشرفت پایگاه فضایی چابهار را داشتیم که در فاز اول بیش از 40 درصد پیشرفت داشته است و اجرای عملیات عمرانی فاز اول پد پرتاب آغاز شده است و نخستین پرتاب خورشیدآهنگ سال آینده از پایگاه چابهار انجام خواهد شد.
مأموریتهای غیرممکن برای چابهار
سالاریه گفت: پایگاه چابهار در فاز اول مخصوص ماهوارهبرهایی با سوخت جامد برای پرتاب مدار خورشیدآهنگ است.
رئیس سازمان فضایی ایران تصریح کرد: در آذرماه امسال یک اتفاق بزرگ افتاد و ما شاهد پرتاب کپسول زیستی ایران بودیم که توسط پرتابگر سلمان در آذرماه 1402 به فضا پرتاب شد. در دی ماه پرتاب موفقیتآمیز ماهواره ثریا با پرتابگر بومی قائم100 انجام شد و یک هفته بعد نیز شگفتانهای رقم خورد و آن هم تزریق چندگانه ماهوارههای مهدا، کیهان و هاتف بود. ما سه ماهواره آماده پرتاب داریم که شامل ماهوارههای ظفر2، ناهید2 و سامانیک است.
سالاریه گفت: ماهواره ظفر2 یک ماهواره سنجشی است که هماکنون در دانشگاه علم و صنعت ایران مستقر است که یک ماهواره با دقت تصویربرداری 16 متر است که سال آینده پرتاب خواهد شد. نمونه پروازی ناهید2 نیز به اتمام رسیده که یک ماهواره مخابراتی با وزن 120 کیلوگرم است که معمولاً در ساخت ماهوارههای در ابتدای راه، دو نمونه کیفی برای ماهواره ساخته و سپس پرتاب میشود.
وی ادامه داد: بلوک انتقال مداری سامانیک نیز سال آینده پرتاب خواهد شد که وظیفه انتقال اجرام تا 100 کیلوگرم را بهعهده دارد و نمونه پروازی آن در حال تستهای سیستمی است.