printlogo


مسعود پزشکیان به‌عنوان نهمین رئیس‌جمهور ایران اسلامی سوگند یاد کرد
امضا پای تعهد به جمهور 
سرود ملی جمهوری اسلامی ایران توسط یگان رزم‌نوازان دژبان فرماندهی کل ارتش جمهوری اسلامی ایران نواخته می‌شود و همه به‌خصوص رئیس جمهور منتخب در قابی که روی او بسته شده، در صحن علنی مجلس شورای اسلامی همنوا با آن سرود را زمزمه می‌کنند. این زمان، نقطه شروع همان «لحظه تاریخی» است که دقایقی بعد، مسعود پزشکیان در نخستین نطقش در مقام رئیس جمهور، از آن به عنوان لحظه به دوش کشیدن بار‌امانت ریاست جمهوری اسلامی ایران مطابق اصل ۱۲۱ قانون اساسی یاد می‌کند.


رئیس جمهوری منتخب ملت در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در مراسمی که از ابتدا تا انتها چیزی حدود یک ساعت طول می‌کشد، سخنرانی گیرا و استخوان‌دارتری را نسبت به آنچه پیش از او در انتخابات و پس از آن دیده بودیم، انجام می‌دهد. گواه این مسئله را می‌توان در قطع چندباره سخنانش با شعار‌های حمایت‌آمیز و تشویق مواضع او در سخنرانی مراسم تحلیف او مشاهده کرد.

تشویقی که در محکومیت تشویق کودک‌کشان در کنگره بود
این‌ایستادن‌ها و تشویق کردن‌های رئیس جمهور توسط حاضران در مراسم تحلیف، بدل به پاسخی شفاف و گویا در واکنش به تشویق چندباره بنیامین نتانیاهو به هنگام سخنرانی‌اش در کنگره آمریکا شد و تصویری یکپارچه از ایران را در محکومیت رژیم کودک‌کش صهیونیستی به‌وجود آورد. این تصویر را ۲۷۹ نماینده مجلس حاضر در جلسه بلافاصله ساخته و مخابره کردند، آن هم درست پس از این فراز از سخنان پزشکیان که گفت: « هیچ‌کس در دنیا نمی‌پذیرد، رئیس رژیمی که در غزه با زنان و کودکان می‌جنگد و روی سر آن‌ها بمب می‌ریزد مورد تشویق قرار گیرد».
پزشکیان به نمایندگان ۸۸ کشور و ۱۰ سازمان بین‌المللی که میهمان مراسم تحلیف او بودند، تصویر امنیت، انسجام و ثبات ایران را با اشاره به برگزاری « یک انتخابات کاملاً رقابتی، سالم و‌امیدبخش» آن هم «در اوج توفان‌ها و گردباد‌های پر تلاطم منطقه در پی حادثه هولناکی که منجر به شهادت رئیس جمهور شد» یادآور شد.

محور‌های همگرایی دولت وفاق ملی
رئیس جمهور که در صف اول مراسم تحلیف او چهره‌های برجسته‌ای از مقامات لشکری و کشوری و از طیف‌های مختلف سیاسی حضور داشتند، دولتش را «دولت وفاق ملی» خواند که «موظف به تأمین حقوق شهروندی همه ایرانیان است و ملتزم به ترجیح منافع ملی بر هر امر دیگر» و محور همگرایی در دولتش را نیز «التزام به قانون اساسی، سند چشم انداز و سیاست‌های کلی ابلاغی رهبر معظم انقلاب» معرفی کرد.
او در حضور ۶۰۰ خبرنگار داخلی و خارجی چشم‌انداز ایران آینده را این‌گونه ترسیم کرد: کشوری « توسعه یافته، با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه با هویت اسلامی انقلابی، الهام بخش در جهان اسلام با تعامل سازنده و مؤثر در روابط بین‌المللی و با تأکید بر مردم‌سالاری دینی، عدالت اجتماعی، آزادی‌های مشروع، حفظ کرامت و حقوق انسان‌ها و بهره‌مند از امنیت اجتماعی و قضایی».
پزشکیان در نخستین نطقش به عنوان نهمین رئیس جمهور ایران، از پاسداری قاطعانه از «عزت و منافع ایران و حقوق ملت در صحنه بین‌المللی» گفت و تأکید کرد: «تأمین منافع ملی و پاسداری از منافع مردم و بهبود کیفیت زندگی مردم در چارچوب سه اصل عزت، حکمت و مصلحت مهم‌ترین اهداف سیاست خارجی دولت من خواهد بود که برای رسیدن به آن تعامل سازنده با جهان سرلوحه کار دولت قرار خواهد گرفت».

قالیباف: شاهد صدای واحد ایران خواهیم بود
پیش از برگزاری مراسم سوگند ریاست جمهوری و سخنرانی رئیس جمهور، محمدباقر قالیباف و غلامحسین محسنی اژه‌ای به عنوان رؤسای دو قوه نیز به ایراد سخنرانی پرداختند.
قالیباف در سخنانش، از مدیریت هوشمندانه رهبر معظم انقلاب پس از عروج شهادت‌گونه رئیس جمهور فقید شهید رئیسی صحبت کرد و آن را نماد ثبات و اقتدار سیاسی خواند. رئیس مجلس تأکید کرد: «مطابق رهنمود صریح رهبر فرزانه انقلاب، موفقیت دولت جدید را موفقیت خود و نظام می‌دانیم».
وی همچنین در بخشی از سخنانش یادآور شد: « در این راستا تصریحات مکرر رئیس جمهور محترم مبنی بر ضرورت اجماع و انسجام داخلی، رعایت سیاست‌های رهبر معظم انقلاب و اجرای برنامه هفتم پیشرفت کشور بهترین مبنای کشور برای تفاهم و همکاری محسوب می‌شود. مجلس، خود را در این چارچوب کنار دولت تعریف می‌کند و اطمینان داریم در صورت رعایت این اصول از سوی دولت، مجلس و دیگر قوا و نهاد‌های کشور، شاهد صدای واحد ایران خواهیم بود که می‌تواند آینده‌ای روشن را برای مردم عزیزمان رقم بزند».
غزه از دیگر نقاط مشترک سخنرانی رئیس مجلس و رئیس قوه مجریه در این مراسم بود. قالیباف نیز در این مراسم با بیان اینکه غزه، نه تنها مسئله اول جهان بلکه مسئله اول انسانیت است، گفت: «ماجرای غزه، رویارویی محور شرافت در برابر محور جنایت است و همه باید مشخص کنند در کدام سمت تاریخ قرار گرفته‌اند».

اژه‌ای: در کمک به دولت حضور فعال خواهیم داشت
غلامحسین محسنی اژه‌ای نیز در این سخنرانی ضمن گرامیداشت شهدای خدمت، با بیان اینکه قوه قضائیه در هر نقطه که لازم باشد در کمک به دولت حضور فعال خواهد داشت، عنوان کرد: «در مسئله اقتصادی در کنار دولت خواهیم بود».
رئیس قوه قضائیه ابراز‌امیدواری کرد: «رئیس جمهور محترم بار‌ها و بار‌ها تکرار کردند با تأسی از فرمایشات‌امیرالمؤمنین قدرت را ‌امانت می‌دانند و نه طعمه و همه تلاش خود را برای عدالت و پیشرفت کشور به کار خواهند بست».

پایان تحلیف و آغاز شمارش معکوس برای رونمایی از کابینه پیشنهادی
لازم به یادآوری است پایان مراسم تحلیف، آغاز چشم‌انتظاری مردم و نمایندگان آن‌ها در مجلس شورای اسلامی برای انتشار اسامی وزرای پیشنهادی دولت چهاردهم است. مسعود پزشکیان مطابق ماده ۲۰۲ قانون آیین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، حداکثر دو هفته پس از انجام مراسم تحلیف فرصت دارد اسامی‌وزرای پیشنهادی وزارتخانه‌ها را به مجلس تسلیم کند. حالا و با انجام گرفتن مراسم تحلیف، شمارش معکوس برای رونمایی از فهرست رئیس جمهور منتخب از دل پیشنهاد‌های شورای راهبری دولت چهاردهم، شروع شده است. محمدجواد ظریف رئیس این شورا، دوشنبه شب از پایان یافتن کار این شورا پس از برگزاری ۳۰ جلسه مشورتی، با معرفی گزینه‌های برتر برای هر کرسیِ کابینه به مسعود پزشکیان خبر داد.

خبرنگار: محسن فاطمی نژاد